Δημήτρης ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ

Δημήτρης ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ

Αντιπρόεδρος και υπευθυνος Ψηφιακής Υγείας στην «Ένωση Ασθενών Ελλάδος», Διευθυντής δικτύου ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE»

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης ​είναι 39 ετών και ασχολείται με το Patient Advocacy και την  κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οι πρώτες τις σπουδές ήταν συνδεδεμένες με το design. Απόφοιτος Γραφιστικής (ΠΑΔΑ), παρακολούθησε μαθήματα στην Καλών Τεχνών στην Μαδρίτη και συνέχισε στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.  Από το 2010 συνέχισε την κατάρτιση του ως Patient advocate ως ασθενής με Κυστική Ίνωση. Παράλληλα συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα & αλληλέγγυα οικονομία και εκπαιδεύτηκε στα περισσότερα incubators/accelerators της Ελλάδας. Σήμερα είναι τελειόφοιτος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών « Ηγεσία, καινοτομία και Πολιτικές Αξίας στην Υγεία» στo Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας -ΕΣΔΥ)

Τα τελευταία 12 χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή του στην χάραξη πολιτικής Υγείας, ως εκπρόσωπος των ασθενών συμμετέχοντας σε διεθνείς και εθνικές οργανώσεις. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και υπέυθυνος για την ψηφιακή Υγεία στην Ένωση Ασθενών Ελλάδος, μέλος της επιτροπής Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης αλλά και του Μητρώου Σπανίων Παθήσεων. Παράλληλα διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης ως Επίτιμος Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. Το 2019 βραβεύτηκε ως Patient Advocate 2019 από την ευρωπαϊκή κοινότητα Κυστικής Ίνωσης για την συμβολή του στην αλλαγή του χάρτη της Κυστικής Ίνωσης στην Ελλάδα, ενώ το 2021 βραβεύτηκε με το ELF AWARD 2021 από την Αναπνευστική Ευρωπαϊκή κοινότητα για την καθοριστική συμβολή του στην πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία Κ.Ι., μέσα από την συγκλονιστική του άρνηση μεταμόσχευσης πνεύμονα.

Είναι ιδρυτής και διευθυντής της «Humane», ενός δικτύου ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατές και αόρατες αναπηρίες μέσα από κοινωνικά έργα  που περιλαμβάνουν: κοινωνικό marketing & επικοινωνία, προαγωγή υγείας,  ισότιμη ένταξη ΑμεΑ, καινοτομία, νέες τεχνολογίες & ψηφιακή Υγεία, τέχνη & πολιτιστικές δράσεις, εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση, design thinking & impact measurment. Τα ΑμεΑ και οι ασθενείς περιλαμβάνονται σε κάθε έργο ως experts σε διεπιστημονικές ομάδες σχεδιασμού και υλοποίησης αξιοποιώντας τις αρχές της συμμετοχικού  σχεδιασμού (design thinking, co creation, UX Design). Μέντορας και σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και επιτροπές (Digital Hub - Pfizer 2021,  Green Ideas Greece Competition 2020, Global Patient Summit 2020- Boehringer, Grant Proposal Evaluator -EA Grants Active citizens Fund - Bodossaki Foundation, Mentor of the Prince George's International Business Program in Greece 2019, Jury Member of the ''Diamonds Challenge'', Global Youth Entrepreneurship Competition 2019. Με προσωπικές διακρίσεις σε καινοτόμα project όπως στο EIT Health 2019, Venture Impact Awards 2021- The Hellenic Initiative, etc.