Κωνσταντίνος ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

Κωνσταντίνος ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989), καθώς και κάτοχος Διδακτορικού από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (1994). Εκπαιδεύτηκε στο Παρίσι (hôpital Cochin) και τελικά στο Georgetown University (Ουάσινγκτον), στην Παιδιατρική, την Ενδοκρινολογία, και την Ιατρική Γενετική (1988, 1990-1996).

Μέχρι το 2020, κατείχε τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και του Επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Γενετικής, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD), ενός από τα μεγαλύτερα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών (1993-2021) στο ΝΙΗ, ο Δρ. Στρατάκης ανακάλυψε νόσους, γονίδια, και νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες, και έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις και ως Μέντορας αφού εκπαιδεύτηκαν στο τμήμα του περισσότεροι από 200 επιστήμονες και υπότροφοι από όλο τον κόσμο, και από την Ελλάδα. Μαθητές του είναι τώρα Δ/ντές προγραμμάτων ή καθηγητές ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό, Αυστραλία, Κίνα, και φυσικά στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Στρατάκης έχει λάβει πολλά βραβεία, 2 τιμητικά διδακτορικά διπλώματα από τα πανεπιστήμια της Λιέγης (2013) και της Αθήνας (2018), και εξελέγη και πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ (SPR, 2018-2019). Έχει διατελέσει καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Georgetown και της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπως επίσης και Επισκέπτης Καθηγητής σε δεκάδες ακαδημαϊκά κέντρα ανά τον κόσμο. Είναι αρχισυντάκτης κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών, κατέχει 4 πατέντες, και είναι συγγραφέας 800 και πλέον δημοσιεύσεων, καθώς και βιβλίων και άλλων επιστημονικών συγγραμμάτων. Το 2021 ο Δρ. Στρατάκης ανέλαβε τη θέση του Δ/ντή στη Γενετική και Ιατρική Ακριβείας στο ΙΤΕ (ΙΜΒΒ, Ηράκλειο, Κρήτης) και παράλληλα συντονίζει τις προσπάθειες και την ηγεσία ενός νέου Ινστιτούτου της εταιρείας ΕΛΠΕΝ σε συγχρηματοδότηση με ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2022, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)  διόρισαν τον κύριο Στρατάκη ως συντονιστή του Ελληνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Μοριακή Ογκολογία.